Zilele libere platite

oct.
2013
11

Zilele libere platite

Ce trebuie sa stim despre zilele libere platite ? Perioada clasică a concediilor de odihnă (luna august) a trecut demult. Deja ne-am intrat în ritmul cotidian. Tocmai de aceea vom vorbi astăzi despre zilele libere plătite.

Zilele libere plătite se acordă fie automat, fiind prevăzute în Codul Muncii și având o dată stabilită la nivel național, fie la cererea salariatului pentru diverse motive și ele reglementate prin lege, fie în avans pentru a compensa orele suplimentare prestate în următoarele 12 luni.

Zilele libere care se acordă automat sunt sărbătorile legale, cele negociate în contractele colective de muncă și cele profesionale.

Sărbătorile legale sunt:

– 1 și 2 ianuarie
– prima și a doua zi de Paști
– 1 mai
– prima și a doua zi de Rusalii
– Adormirea Maicii Domnului, 15 august
– Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, 30 noiembrie
– 1 decembrie
– prima și a doua zi de Crăciun

Pentru cele 3 sărbători religioase anuale se acordă două zile declarate astfel pentru persoanele aparținând altor culte religioase legale.

Zilele libere negociate in contractele colective de munca (la nivel national a existat un contract colectiv de munca pana la data de 1 ianuarie 2011, in prezent mai sunt doar cateva la nivel de ramuri si la nivel de societate, pentru societatile cu cel putin 21 de salariati, pentru care exista inca obligativitatea unui astfel de contract colectiv) sunt:

– casatoria salariatului – 5 zile
– casatoria unui copil  – 2 zile
– nasterea unui copil – 5 zile (10 zile in cazul in care tatal copilului a urmat un curs de puericultura)
– decesul sotului, copiluli, parintilor, socrilor – 3 zile
– decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
– donatorii de sange – conform legii
– la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati dar cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile

Exista mai nou practica de a da o zi libera de 8 martie femeilor sau o zi libera pentru ziua de nastere.

Zilele libere profesionale sunt stabilite prin contracte colective la nivel de sector. Una din aceste zile este, de exemplu, ziua comerciantului, 15 mai.

Zilele libere din categoriile de mai sus nu suspenda contractul de munca si nu afecteaza drepturile salariale. Pentru neacordarea sarbatorilor legale se pedepseste cu o amenda contraventionala de la 5000 la 10.000 lei.

Zilele libere acordate la cerere au tratament fiscal separat. Ele se acorda, de exemplu, pentru a nu obstructiona justitia, salariatul fiind chemat ca martor intr-un proces penal sau civil. In acest caz ziua libera va fi platita sau nu tinand cont de reglementarile regulamentului intern.

Zilele libere platite nu se inregistreaza in revisal.