Salariatul pensionabil

nov.
2013
21

Salariatul pensionabil

Conditiile care trebuie indeplinite astfel incat salariatul sa se gaseasca in aceasta situatie sunt prezentate in Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si modificarile ulterioare.

Luna aceasta, noiembrie 2013, varsta la care se poate iesi la pensie este de 64 de ani si 8 luni la barbati si 59 de ani si 8 luni la femei. Varsta standard si stagiul de cotizare se modifica de doua ori pe an, astfel incat pana in martie 2015 sa ajunga la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Daca un salariat a implinit varsta standard pentru pensionare acest lucru nu implica incetarea activitatii in mod automat.

Din punctul sau de vedere are optiunea de a depune cerere de pensionare sau de a nu depune o astfel de cerere. In ambele situatii activitatea se poate desfasura in mod normal. In cazul depunerii cererii de pensionare are avantajul ca nu va putea fi concediat ci va lucra in continuare pana la momentul in care va primi decizia de pensionare de la Casa de Pensii (art. 56 lit. c din Codul Muncii).

Angajatorii trebuie să monitorizeze permanent situația angajaților pensionabili deoarece Casa de Pensii comunică decizia de pensionare doar salariatului nu și societății, iar în practică, adesea, salariatul nu aduce la cunoștința angajatorului acest lucru.

După pensionare, salariatul poate fi reîncadrat, la același angajator sau la altul, pe parcursul noului contract se va cumula pensia cu salariul. Este numai cazul pensionarii pentru limita de varsta si cel al pensionarii pentru invaliditate de gradul III (unde trebuie tinut cont de norma cu care mai poate lucra persoana respectiva) Contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata sau nedeterminata, cu norma partiala sau norma intreaga.