Ordonanta si ghiseul

apr.
2020
08

Ieri, 7 aprilie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în forma electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice.

Se pare că a fost necesară o stare de urgență pentru a respecta Regulamentul UE 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă. Dar tot într-un stil atipic.

Potrivit art. 5 din OUG 38/2020 arată astfel:

(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică.

(2) Autoritățile și instituțiile publice stabilesc tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectivele autorități, cu respectarea dispozițiilor Regulamentului nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE.

(3) Înscrisurile semnate cu semnătură electronică avansată, care sunt transmise prin utilizarea unor mecanisme de autentificare de nivel substanțial sau ridicat, sunt asimilate, în ceea ce privește condițiile și efectele lor, cu înscrisurile sub semnătură privată.

(4) În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice emit actele administrative necesare punerii în aplicare a dispozițiilor prevăzute la alin. (2).

Iar art. 6 are urmatoarea formă:

(1) În vederea primirii documentelor electronice, autoritățile și instituțiile publice vor pune la dispoziție portaluri proprii sau vor utiliza astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți.

(2) În situația în care primirea documentelor electronice nu se poate realiza în conformitate cu dispozițiile alin. (1), autoritățile și instituțiile publice vor utiliza în acest sens poșta electronică.

(3) Înscrisurile emise de către autoritățile și instituțiile publice ca urmare a primirii unor documente în conformitate cu prevederile alin. (1) sau (2) se comunică în format electronic, cu excepția situației în care există o cerere contrară.

(4) Autoritățile și instituțiile publice au obligația să publice în mediul online informații privind modalitatea de primire a documentelor electronice.

Cu alte cuvinte, acest lucru se traduce prin “fiecare bordei cu un obicei”. Adică unele instituții vor accepta (aș fi preferat alt cuvânt, normalitatea fiind “acceptată” în sfârșit, Oh dear!!!) documente semante cu certificat calificat iar altele vor accepta documente semnate olograf trimise prin email.

Deși îmi doresc de vreo 10 ani digitalizarea uniformă a instituțiilor statului, mă tem că acest lucru este temporar și după ce se va fi terminat starea de urgență ne vom întoarce la vechea meteahnă și anume, dosarul cu șină.

Pentru a nu încheia articolul în notă pesimistă, las aici un exemplu (nu model) de instituție care acceptă depunerea unor documente online: CASMB – Casa de Sănătate a Municipiului București.

Găsiți linkul aici

De exemplu, angajatorii care au sume de recuperat din concediile medicale pot trimite dosarele scanate prin email cu condiția ca în 60 de zile să trimită Casei de Sănătate, dosarele în format fizic.