Ce presupune angajarea tinerilor?

nov.
2014
21

Ce presupune angajarea tinerilor?

Atunci când vorbim de angajarea tinerilor trebuie să distingem între copii și tineri.  Tânărul este acea persoană care are cel puțin 15 ani și cel mult 18 ani.

Încadrarea în muncă a persoanelor având sub 15 ani este complet interzisă atât de Constituția României (art. 40 alin. (4)) cât și de Codul Muncii (art. 13). Un astfel de contract individual de muncă este lovit de nulitate absolută și atrage răspunderea penală a angajatorului. Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Pot fi angajați copiii care au între 15 și 16 ani numai dacă au acordul părinților sau al reprezentanților legali pentru desfășurarea de activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele lor, dacă nu le sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea fizică și pregătirea profesională.

Copiii care au între 16 și 18 ani pot încheia contract individual de muncă pentru desfășurarea de munci ușoare.

Este interzisă angajarea tinerilor pentru activități care le depășesc capacitățile lor fizice sau psihologice, care implică expunere la agenți toxici, cancerigeni, care determină modificări genetice, care implică expunere nocivă la radiații, care prezintă riscuri de accidentare, care pun în pericol sănătatea din cazua condițiilor climaterice extreme sau din cauza zgomotului ori vibrațiilor.

Nu pot fi angajate persoane care nu au împlinit 18 ani pe locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase conform art. 13 alin (5) din Codul Muncii.

Tinerii nu pot avea durata timpului de muncă mai mare de 6 ore/zi, adică 30 ore/săptămână. Nu este permisă nici munca de noapte în sensul lărgit al acesteia, adică între orele 20.00 și 6.00.  De asemenea ei nu pot presta muncă suplimentară.

Tinerii beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute consecutive în cazul în care durata zilnică a timpului este mai mare de 4 ore și jumătate.

Între două zile de muncă, tinerii beneficiază de minim 12 ore consecutiv repaus. Cei care urmează o formă de învățământ obligatoriu beneficiază de minim 14 ore consecutive  pentru repaus.

Tinerii beneficiază de cel puțin 3 zile lucrătoare concediu de odihnă, adică minim 24 de zile lucrătoare de concediu anual.